人物10859 項目5340 室內649 家居及產品165 文章2435 方案1424 攝影837 視頻247 圖書207 讀者來稿 最新評論21,737 所有作品11746 所有圖片162,058
總體鳥瞰效果圖-?跡·建筑事務所(TAO)
方案/??诮瓥|寰島實驗學校/跡·建筑事務所(TAO)

封面照片
??诮瓥|寰島實驗學校/跡·建筑事務所(TAO)
image ? 跡·建筑事務所(TAO)
所有圖片及文字來源:跡·建筑事務所(TAO)

 

跡·建筑事務所(TAO)最新教育建筑設計作品——??诮瓥|寰島實驗學校目前正在建造中。項目位于海南省??谑?,建設內容包括小學、幼兒園及宿舍公寓樓等,總建筑面積64,700平方米,預計將于2022年開學。這是TAO在??诘牡诙€中小學校項目,也是再一次對教育思考與在地關切意義的探索與實踐。

Trace Architecture Office (TAO)’s latest school project—Haikou Jiangdong Huandao Experimental School is currently under construction and scheduled to open in 2022. Located in Haikou, Hainan, China, the campus includes primary school, kindergarten and dormitory buildings, with a total floor area of 64,700 square meters. This is TAO’s second educational project in Haikou, which is another creative practice of exploring links between education and architecture with respect of local context.

場地位于??谑袞|海岸區域的江東新區,水城相容,藍綠共生。設計將校園視為一個微縮的田園城市,以有機的形態回應周邊場地的自然環境,建筑與外圍田園、綠地、河流、濕地、海洋融合,共同構建一個有機整體。

The site is located in Jiangdong?New District, east coast area of Haikou. The design regards the campus as a miniature garden city, responding to the surrounding environment in an organic form. The building integrates with the surrounding countryside area, green space, river, wetland and ocean, being part of a unified?whole.

同時,建筑以自由的曲線、濃烈的色彩、詩意的空間形態呼應兒童特有的童真、童趣,營造出充滿想象力的空間體驗,讓校園成為承載學生時代記憶的獨特場所。

Meanwhile, the free curves, vivid colors and poetic spaces, which echo the unique childlike innocence and playfulness, are aimed to evoke children’s imagination and creativity, making students a unique school experience.

小學設計中,我們希望從傳統學校的“魚骨形”布局中解放出來,“放射形”的平面使得各功能之間都可以用最短路徑聯通,實現高效的“分區互聯”。

In the design of the primary school, we hope to be liberated from the “fishbone” layout of the traditional school design. A “radial” plan allows all programs to be connected by the shortest path, achieving efficient interconnection networks.

一片漂浮的大屋頂覆于幾棟相對獨立的教學功能用房之上,以回應??诋數氐臒釒Ъ撅L氣候,滿足遮陽、通風與避雨需求的同時,在校園內提供了豐富的檐下活動空間。架空層結合微地形與通高的柱林設計,形成“山丘”、“竹林”的意向,不同高度的空中連廊懸浮于林間,充滿童趣與想象的空間能夠充分激發兒童探索的天性,他們可以自由地在這片“自然”之中穿行、玩耍。

A large “floating” roof covers several independent teaching blocks, creating adequate shaded outdoor activity spaces for students. At the same time, it provides shading and protection against wind and rain and facilitates natural ventilation, which actively responses to the local tropical climate. The micro-topography landscape design and double-height columns symbolize natural “hills” and “bamboo forest”. Bridges of different height are suspended among the columns, creating diversifies spaces that encourage exploration, discovery and imagination.

同時,在強烈的陽光與陰影之下,高聳的柱林之間,點點天光在大片色塊中流竄,漫游的人們在時間與空間的迷宮中偶遇,尋找驚喜,或是片刻的寧靜。這里呈現出超乎日常的空間體驗,將成為一片師生們課后的精神花園。

The interior is illuminated by diffused daylighting through skylights, together with hues of the colors and shadows, creating an overall spiritual and mystical balance.

功能上,中心區作為小學的“心臟”,布置以多功能活動廳、圖書館與報告廳等公共空間,在不同層將教學樓、體育館、食堂、辦公等所有功能用房串聯起來;同時,也是兒童課外活動和交流的重要場所。

Functionally, as the “heart” of the primary school, the central zone is arranged with multi-purpose event hall, library, lecture hall and other public spaces. It not only connects different functional spaces such as teaching blocks, gymnasium, canteen and offices on different floors, but also serves as a cohesive area for extracurricular activities and social interaction.

幼兒園的設計則創造了一個回環的流線,提供孩子們一個可以盡情奔跑的平臺。連續的坡道將不同的標高連接,屋面成為地面的延伸。中間層架空以釋放更多遮蔭擋雨的半室外活動空間,同時又是對海南熱帶氣候的積極回應。孩子們從地面跑向天空,從室內奔向室外,在這里自由成長。

The design of the kindergarten creates a loop of circulation, providing a platform that allows continuous movement. Levels of different heights are connected by various ramps, where the roof becomes an extension of the ground. The middle layer is elevated to open up more shaded outdoor activity space, which actively responses to the tropical climate of Hainan. Children run from the ground to the sky, from indoors to outdoors, and grow up freely here.

項目基本信息

項目名稱:??诮瓥|寰島實驗學校
業主: 海南寰島實業發展有限公司
項目地點:海南???br /> 項目功能:小學、幼兒園、宿舍等
設計單位:跡·建筑事務所(TAO)
主持建筑師:華黎
設計團隊:華黎、劉羽、王亞昆、冷雪霜、李文杰、汪浪歡、許挺、戴琳逸、劉沛藝、吳永一、高愷、栗若昕、李梓源、陳婉瑜、龔慧青、劉英俐、李想
建筑面積:64,700平方米
結構體系:框架剪力墻結構,框架結構,型鋼混凝土框架結構
設計時間:2019.11-2020.10
施工時間:2020.12-
建設狀態:在建

Credits

Project title: Haikou Jiangdong Huandao Experimental School
Client: Hainan Huandao Industrial Development Co. Ltd.
Location: Haikou, Hainan, China
Program: Primary school, kindergarten, dormitory, etc.
Architect: HUA Li / TAO (Trace Architecture Office)
Design team: HUA Li, LIU Yu, WANG Yakun, LENG Xueshuang, LI Wenjie, WANG Langhuan, XU Ting, DAI Linyi, LIU Peiyi, WU Yongyi, GAO Kai, LI Ruoxin, LI Ziyuan, CHEN Wanyu, GONG Huiqing, LIU Yingli, LI Xiang
Floor area: 64,700 sq. m.
Structural system: Reinforced concrete frame structure
Design: 2019.11-2020.10
Construction: 2020.12-
Status: Under construction

2021.08.24
請帖個標簽,寫個點評吧!
標簽(多個標簽用逗號隔開) 登錄可保存標簽
綁定新浪微博可評論

小貼士


標簽收藏可以有利于您以后的內容分類管理
->進入收藏管理頁。


blog comments powered by Disqus